Suplementacja podczas zimy – co warto brać?

Suplementacja podczas zimy – co warto brać?

Poznaj suplementy, które warto stosować podczas zimy

Zimowa magia jest nie tylko niezwykle urokliwa, ale i bardzo zdradziecka. Choć najrozsądniej byłoby skorzystać z mądrości niektórych zwierząt i przespać ją w ciepłym łóżku, to jednak życie toczy się dalej. Musimy sobie poradzić z opadami śniegu i ujemną temperatury. Dzięki odpowiednio dobranej suplementacji możemy zapewnić organizmowi odpowiednie wsparcie, aby profilaktycznie ustrzec się przed pewnymi zimowymi niedogodnościami.

Przekonaj się o zaletach witaminy C

Niska temperatura sprzyja wyziębieniu organizmu, a to przecież jedna z głównych przyczyn zimowego spadku odporności. Przeziębienie stanowi uciążliwy „przedsmak” nadchodzącej choroby, co w szerszej perspektywie może doprowadzić do wylądowania w łóżku na wiele dni. Dreszcze, katar, wysoka temperatura – chyba każdy z nas miał okazję przekonać się o następstwach niezbyt roztropnego podejścia do przenikliwego zimna. Wyziębiony i osłabiony organizm stanowi łatwy cel dla atakujących chorobotwórczych drobnoustrojów.

Profilaktyczne wsparcie naturalnej odporności najlepiej uzyskać poprzez zachowanie odpowiedniej podaży witaminy C. Kwas askorbinowy jest głównie nagromadzony w kwaśnych owocach np. aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce czy popularnych zimą pomarańczach i mandarynkach. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który umożliwia wzmocnienie ochrony ustroju przed wolnymi rodnikami tlenowymi potęgującymi spadek naturalnej odporności. Witamina C w asyście cytrusowych bioflawonoidów wzmaga potencjał antyoksydacyjny ustroju, co powoduje neutralizację działania niekorzystnych związków tlenowych oraz skuteczną ochronę na negatywne skutki utrzymującego się zimna.

W praktyce witamina C znajdzie też zastosowanie w innym przypadku. Niska temperatura i zimno mogą powodować przesuszenie skóry oraz jej pękanie, co na dłuższą metę nie tylko doprowadzi do zaburzenia estetyki. Nadmierne zimno może prowadzić do trudno gojących się ran. Zachowanie odpowiedniej podaży witaminy C umożliwia prawidłową syntezę kolagenu – fundamentalnego związku dla utrzymania właściwej kondycji skóry, dziąseł, zębów, błon śluzowych oraz kości.

Sprawdź właściwości witaminy D

Zima stanowi totalne przeciwieństwo dla długich wakacyjnych dni z ogromną ilością słońca. Krótki dzień i szybko zapadający zmrok stanowią jednoznaczne przyczyny ograniczonego nasłonecznienia. Co więcej, wspomniana już niska temperatura raczej nie zachęca do przebywania poza domem i raczenia się długimi spacerami. Przypomnijmy jednak, że promienie słoneczne stanowią główny bodziec do naturalnej syntezy witaminy D – jednego z przedstawicieli grupy związków witaminowych, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Nie trudno domyślić się, że ograniczone nasłonecznienie doprowadzi do ryzyka niedoborów witaminy D, która pełni niezwykle istotną funkcję dla ludzkiego ustroju. Przede wszystkim wspomaga wchłanianie oraz wykorzystanie wapnia i fosforu, które umożliwiają zachowanie zdrowej kondycji kości. Te natomiast mogą być szczególnie narażone w zimie na uszkodzenia podczas jazdy na nartach, wizyt na lodowisku czy niefortunnych upadkach na oblodzonym chodniku. Oprócz tego witamina D często jest zaliczana do składników o pozytywnym oddziaływaniu na właściwą pracę systemu odpornościowego, co może wspomóc wcześniej napomnianą witaminę C.

Wypróbuj magnez i witaminy B

Skoro już przywołaliśmy temat ograniczonego nasłonecznienia, to nie można ukrywać, iż zima stanowi okres mniejszej motywacji i utrzymującego się poczucia braku energii. To oczywiście nic złego, bo każdy może miewać „lenia”, ale na dłuższą metę może w znaczącym stopniu pogorszyć funkcjonowanie np. czynności psychologicznych (mniejsze skupienie, poczucie rozkojarzenia), zaburzyć koordynację psychoruchową bądź doprowadzić do nieprawidłowego metabolizmu energetycznego.

Specjaliści zgodnie polecają sprawdzić dietę pod kątem dwóch składników. Pierwszym jest magnez, który umożliwia zachowanie prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz jest jednym z najistotniejszych składników mineralnych dla zróżnicowanego odżywiania się i optymalnego stanu zdrowia. Warto dodać, że najlepiej wybierać łatwo przyswajalne formy magnezu (np. cytrynian), które dzięki wysokiemu poziomowi biodostępności pozwalają na szybkie wchłanianie i ograniczenie ewentualnych strat na drodze trawienia. Drugą grupę stanowią witaminy z grupy B, które również ułatwiają pracę ośrodkowego układu nerwowego i pozwalają zredukować nieustanne poczucie znużenia. W tym przypadku na szczególną uwagę zasługują B6 i B12.

Leave a reply