Czy każdy suplement diety jest konieczny do stosowania? Niekoniecznie! Warto jednak pamiętać, że część z nich powinna znaleźć się zawsze pod ręką. Profilaktyczne stosowanie może okazać się wartościowym wsparciem dla codziennego i zróżnicowanego odżywiania.
Czym są suplementy diety?
Pod hasłem suplementów diety kryją się środki spożywcze, których skład charakteryzuje się prawdziwie wysokim poziomem koncentracji zawartych komponentów aktywnych. Dzięki temu suplementy mogą być stosowane jako dodatkowy sposób na wzbogacenie bądź uzupełnienie codziennej diety o niezbędne składniki aktywne. W dzisiejszych czasach praktycznie wszystko można określić mianem suplementu. Obecny rynek oferuje m.in. naturalne ekstrakty z różnych gatunków roślin, kompleksowe połączenia witamin i minerałów, odżywki zawierające niezbędne odżywcze makroskładniki (np. pełnowartościowe białka mleka) czy suplementy bazujące na aminokwasach. Suplementy dostępne są w rozmaitych formach – kapsułek, tabletek, łatwo rozpuszczalnego proszku bądź skoncentrowanego płynu.
Czy suplementem diety można zastąpić leki?
Nie! Warto to zapamiętać, gdyż różnica pomiędzy tymi produktami jest naprawdę ogromna! W przypadku leków mówimy o preparatach, których właściwości powodują zmianę aktualnych funkcji fizjologicznych i metabolicznych w naszym organizmie. Dzięki temu następuje stopniowe przywrócenie prawidłowych warunków w ustroju, które zostały wcześniej zaburzone wskutek obecności i działania chorobotwórczych mikroorganizmów. Niejednokrotnie leki zawierają w swoim składzie komponenty znane z suplementów diety, ale ich zawartość i forma będą całkowicie inne.
Wskazania do suplementacji – kiedy warto o niej pomyśleć?
Stosowanie suplementów diety jest polecane przede wszystkim osobom zdrowym, co jednocześnie tłumaczy wspomnianą różnicę między suplementacją a leczeniem farmakologicznym. W jakich sytuacjach warto pomyśleć o skorzystaniu z suplementów?
Zwiększonego zapotrzebowania w codziennej diecie (np. u osób aktywnych fizycznie) Braku czasu i możliwości na zachowanie zróżnicowanego odżywiania się Alergii pokarmowych lub restrykcji żywieniowych względem niektórych artykułów spożywczych, które są cennym źródłem dla części składników aktywnych W przypadku niektórych pór roku i cyklicznych zmian np. zimą dla wzmocnienia odporności Jako wsparcie dla naszego menu, co pozwoli na uniknięcie i minimalizację ryzyka powstawania niedoborów
Należy jednak pamiętać, że suplementy nie mogą stanowić substytutu (zamiennika) codziennej diety i zbilansowanych posiłków. Zachowanie zróżnicowanego odżywiania się na bazie pełnowartościowych produktów jest fundamentem dla utrzymania optymalnego stanu zdrowia.
Podstawowa suplementacja – jakie produkty wybrać?
Aktualny rynek suplementów oferuje niezliczoną wręcz liczbę preparatów, które pozwalają w prosty i wygodny sposób wzbogacić codzienną dietę. Warto mieć na uwadze, że nie wszystkie z nich są nam aktualnie potrzebne. Suplementacja powinna wykorzystywać jedynie te produkty, które w danym momencie są dla nas istotne. Przed zrobieniem zakupów należy skonsultować się z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem, którzy pomogą i doradzą w doborze odpowiednich suplementów. Istnieją jednak pozycje, które warto mieć pod ręką i zawsze znajdą zastosowanie dla naszej diety.
Zobacz również: Kompleksowa suplementacja – ostropest plamisty, karczoch, acerola i piperyna
Witaminy
Składniki witaminowe są nierozerwalnym elementem codziennej diety. Ich obecność i właściwości pozwalają na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania całego ustroju, a także wspomagają regulację właściwego stanu praktycznie wszystkich narządów wewnętrznych. Co więcej, witaminy są niezbędnymi komponentami wielu szlaków metabolicznych oraz stanowią substraty lub składniki w procesach produkcji innych wartościowych substancji czynnych naszego ustroju.
Witamina A
- Wspomaga zachowanie zdrowej kondycji skóry
- Ułatwia utrzymanie właściwego procesu widzenia
- Reguluje prawidłowy metabolizm żelaza
- Sprzyja zachowaniu odpowiedniego stanu błon śluzowych
Witaminy z grupy B (m.in. B6 i B12)
- Wspomagają redukcję zmęczenia i znużenia
- Regulują prawidłową pracę systemu nerwowego
- Ułatwiają metabolizm cysteiny i homocysteiny – właściwości antyoksydacyjne
- Pozytywnie wpływają na zachowanie właściwych funkcji psychologicznych
Witamina C
- Sprzyja regulacji właściwego metabolizmu energetycznego
- Pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu odpornościowego
- Korzystnie wpływa na prawidłową syntezę kolagenu
- Jest wartościowym składnikiem dla utrzymania odpowiedniej kondycji skóry, naczyń krwionośnych, dziąseł czy kości
Witamina D3
- Wspomaga właściwe wykorzystanie wapnia i fosforu z codziennej diety
- Ułatwia utrzymanie prawidłowego funkcjonowania mięśni
- Sprzyja zachowaniu zdrowego stanu kości i zębów
- Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy
Witamina E
- Wzmaga ochronę komórek przed niekorzystnym oddziaływaniem stresu oksydacyjnego
- Pozytywnie oddziałuje na stan i funkcjonowanie systemu nerwowego
Witamina K2
- Pozytywnie współdziała z witaminą D3
- Sprzyja utrzymaniu zdrowej kondycji struktur kostnych
- Przyczynia się do zachowania prawidłowego krzepnięcia krwi
Składniki mineralne – magnez
Pierwiastki odgrywają równie istotną rolę, co wspomniane witaminy. Z uwagi na poziom ich zawartości w ustroju wyróżnia się dwie podstawowe grupy – makro- i mikroelementy. Choć praktycznie każdy minerały pełni ważną funkcję, to niektóre okazują się niezwykle kluczowe. Takim przykładem jest magnez, który jest jednym z głównych komponentów codziennej diety. Do jego zadań należą m.in.:
- redukcja uczucia zmęczenia,
- udział w procesie syntezy białek,
- zachowanie optymalnego metabolizmu energetycznego,
- pomoc w utrzymaniu zdrowego stanu kości i zębów,
- regulacja prawidłowej pracy systemu nerwowego.
Warto wiedzieć, że organizm jest w stanie przyswoić jedynie 50% zawartości magnezu z naturalnych produktów. W tym celu dobrym rozwiązaniem będą suplementy, które pozwolą na wygodne uzupełnienie brakującej ilości magnezu w łatwo przyswajalnej formie (np. cytrynianu). Wielokrotnie można go nabyć w połączeniu z niektórymi witaminami (np. B6).
Kwasy tłuszczowe omega-3
Na sam koniec nie można zapomnieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych z grupy omega-3. Ich cennym źródłem są ryby i owoce morza, które wielokrotnie są rzadkim gościem w naszej codziennej diecie. Wiele osób unika lub ogranicza ich spożycie z uwagi wiele rozmaitych przyczyn – specyficznego smaku, niekomfortowego zapachu, wysokiej ceny czy długiego czasu przygotowania. To z kolei niezbyt dobre rozwiązanie dla naszego organizmu, gdyż na własne życzenie pozbawiamy się niezwykle cennych kwasów tłuszczowych. Związki z grupy omega-3 (m.in. EPA i DHA) wykazują niezwykle pozytywne właściwości dla całego ustroju:
- przyczyniają się do zachowania właściwego funkcjonowania mózgu,
- wspomagają zachowanie prawidłowego widzenia,
- wykazują korzystny wpływ na stan i funkcjonowanie serca oraz całego układu krążenia, mogą pozytywnie oddziaływać na poziom cholesterolu i całkowitą gospodarkę tłuszczową, mogą mieć wartościowy wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Przykładem suplementu będącego źródłem skoncentrowanych kwasów omega-3 jest olej z kryla, który dostępny jest w formie miękkich kapsułek typu softgell. Oprócz wysokiej zawartości EPA i DHA posiada też astaksantynę o silnym potencjale antyoksydacyjnym.
Leave a reply Cancel reply