Poznaj korzyści kompleksowego połączenia składników roślinnych!
Suplementacja skojarzona nie bez powodu stanowi coraz większe zainteresowanie wśród osób dbających o zdrowe i zróżnicowane odżywianie się. Równoczesne stosowanie kilku składników aktywnych o podobnych właściwościach może okazać się bardziej pomocne dla uzyskania pożądanego celu aniżeli wykorzystanie tylko jednego z nich. Zwłaszcza jeżeli są dostępne w formie jednego preparatu!
Ostropest plamisty – co to jest?
Ostropest plamisty, wielokrotnie nazywany ostem Najświętszej Marii Panny lub dzikim karczochem, jest rośliną z gatunku astrowatych, którą można spotkać w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Niekiedy występuje też w Afryce i Azji. Nasiona ostropestu od wielu lat znajdują zastosowanie w praktyce medycznej i naturalnym leczeniu rozmaitych dolegliwości, zwłaszcza związanych ze stanem i funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz nasion także liście mogą zostać wykorzystane – dolne fragmenty ostropestu idealnie sprawdzą się w codziennej diecie jako dodatek do niektórych potraw.
Ostropest plamisty – właściwości
Jednym z najistotniejszych aspektów ostropestu plamistego jest zawartość flawonoliganów, które powszechnie znane są pod pojęciem sylimaryny. To substancja czynna, która determinuje wspomniane już zastosowanie ekstraktu z nasion ostropestu dla zachowania odpowiedniej pracy i kondycji przewodu pokarmowego oraz wątroby. Sylimaryna może okazać się dobrym wsparciem dla łagodzenia niekomfortowego i piekącego uczucia zgagi. Co więcej, jest także częstym komponentem leków i suplementów diety mających za zadanie stymulować produkcję soku żołądkowego i żółci dla normalizacji procesów trawienia.
Regularna suplementacja sylimaryną ma również pozytywne znaczenie dla pracy stanu wątroby. Nie bez powodu flawonoliganom przypisuje się właściwości hepatoprotekcyjne, które pozwalają na ochronę wątroby przed działaniem wielu czynników ryzyka (np. alkoholu, metali ciężkich, dymu papierosowego, niektórych leków czy dużej ilości tłuszczu w spożywanych posiłkach). Oprócz tego sylimaryna jest jednym z komponentów przyczyniających się do produkcji glutationy – jednego z najważniejszych i najskuteczniej działających składników aktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Dzięki temu ekstrakt z ostropestu może więc wspomagać ustrój w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom tlenowym i usprawnić naturalne mechanizmy oczyszczania ustroju ze zbędnych produktów przemiany materii.
Karczoch – co to jest?
Mianem karczocha zwyczajnego określa się roślinę spotykaną przede wszystkim na terenie Europy (m.in. Francja, Hiszpania oraz Włochy), która podobnie jak ostropest zaliczana jest do wielkiej rodziny astrowatych. Karczoch jest powszechnie znany jako popularny składnik leków i suplementów diety ukierunkowanych na optymalizację stanu przewodu pokarmowego – wielokrotnie występuje w parze ze wspomnianym już ostropestem. Oprócz tego niejednokrotnie może być używany jako dodatek do produktów kosmetycznych.
Karczoch – właściwości
Główną zaletą ekstraktu z karczocha jest obecność substancji czynnej nazywaną cynaryną. Związek ten wykazuje korzystne oddziaływanie na ograniczenie syntezy cholesterolu w wątrobie. To natomiast stanowi jeden z głównych elementów do normalizacji jego poziomu, co zapewnia optymalne ograniczenie ryzyka przed rozwojem niektórych chorób układu krążenia (np. miażdżycy naczyń czy nadciśnienia tętniczego). Warto też dodać, że cynaryna sprzyja usuwaniu nadmiernej ilości nagromadzonych trójglicerydów zwiększających niebezpieczeństwo stłuszczenia wątroby.
Drugim niezwykle istotnym komponentem wyciągu z karczocha jest inulina, która pozwala na ograniczenie nadmiernego głodu oraz zwiększenie uczucia sytości niczym błonnik. Połączenie inuliny z cynaryną pozwala na efektywne regulowanie poziomu cukru we krwi, co zapobiega przed niepożądanym odkładaniem tkanki tłuszczowej. Oprócz tego inulina podobnie jak wspomniany błonnik pozytywnie oddziałuje na kondycję i funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej jelit. W związku z tym może okazać się realnym wsparciem dla zwiększenia odporności oraz poprawy przyswajalności i produkcji niektórych składników odżywczych.
Nie można zapomnieć, że ekstrakt z liści karczocha sprzyja detoksykacji ludzkiego organizmu. Dzięki wcześniej wspomnianemu udziałowi w normalizacji poziomu cholesterolu i pobudzeniu naturalnych reakcji żółciotwórczych ten roślinny wyciąg może okazać się wartościowy dla oczyszczania ustroju ze zbędnych produktów przemiany materii oraz nagromadzonych związków toksycznych, które często stanowią następstwo nieprawidłowego odżywiania. Ponadto wyciąg z karczocha wykazuje potencjał efektywny potencjał antyoksydacyjny, co stanowi jeden z elementów przeciwdziałania wolnym rodnikom tlenowym.
Acerola – co to jest?
Krzew nazywany acerolą występuje najczęściej na terenach Amazonii, Azji, Meksyku i Karaibach. Wielokrotnie roślina nazywana jest także wiśnią z Barbadoss, nagwiazdką granatolistną lub malpiagą. Cechą charakterystyczną są owoce – delikatnie spłaszczone, o mocno czerwonej barwie, które mają niewielki rozmiar i niesamowicie kwaśny oraz soczysty miąższ. To właśnie owoce aceroli są wykorzystywane przez producentów suplementów diety, gdyż zawierają w swoim składzie nieprawdopodobnie dużą zawartość witaminy C i niesamowicie potrzebnych bioflawonoidów cytrusowych.
Acerola – właściwości
Wspomniana witamina C to przede wszystkim jeden z najistotniejszych składników wspomagających zachowanie prawidłowego funkcjonowania odporności, a także substancja czynna ograniczająca ryzyko niekorzystnych infekcji. Efektywne właściwości kwasu askorbinowego wspomagają protekcję komórek przed niebezpiecznym oddziaływaniem wolnych rodników tlenowych, które mogą stanowić przyczynę uszkodzenia komórek oraz spotęgować proces przedwczesnego starzenia się organizmu. Co więcej, duże natężenie wolnych rodników może doprowadzić do rozwoju szeregu nieprawidłowości jak np. zmian nowotworowych, schorzeń układu sercowo naczyniowego czy zaburzenia prawidłowego tempa przemiany materii (powodując m.in. występowanie otyłości). W połączeniu z zawartymi w ekstrakcie z aceroli bioflawonoidami.
Osobną kwestią jest fakt, że witamina C stanowi jeden z fundamentalnych komponentów w prawidłowym procesie syntezy kolagenu. Białko kolagenowe to z kolei jeden z głównych elementów budujących tkankę łączną – element zapewniający odpowiedni stopień wytrzymałości połączeń stawowych, właściwą elastyczność i sprężystość skóry, a także determinujący optymalny poziom rozciągliwości struktur więzadłowych. Kolagen ma szczególnie istotne znaczenie dla osób z nadwagą i otyłością. Duża masa ciała wiąże się z dużym obciążeniem struktur stawowych, co w znaczący sposób wpływa na zwiększenie ryzyka kontuzji w obrębie struktur narządu ruchu. Warto też wspomnieć, że kolagen jest elementem współtworzącym dziąsła i zęby.
Piperyna – co to jest?
Piperyna jest substancją czynną, która znajduje się na zewnętrznej powłoce owoców czarnego pieprzu. To właśnie jej obecność sprawia, że stosowany każdego dnia w kuchni pieprz zapewnia ostry smak potrawom. Potęguje też uczucie zwiększenia temperatury ciała, będące częstym następstwem zjedzenia dużej ilości pieprzu. Właściwości te od dawien dawna były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Wschodu, zwłaszcza w przypadkach problemów z trawieniem lub zaburzonym funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Piperyna – właściwości
Działanie piperyny jest wielokrotnie wykorzystywane w spalaczach tkanki tłuszczowej oraz preparatach ukierunkowanych na kontrolę masy ciała. Wspomniane „ostre” właściwości pieprzu i oddziaływanie piperyny na wzrost termogenezy (tj. podwyższenia temperatury ciała) mogą pozwolić na wzmożenie trawienia, pobudzenie produkcji i uwalniania soków żołądkowych, optymalizację pracy jelit, a przede wszystkim nasilić lipolizę – proces rozkładu tkanki tłuszczowej, który potocznie określa się mianem „spalania”. Co więcej, piperyna wspomaga przyswajalność niektórych substancji czynnych i odżywczych makroskładników, może uczestniczyć w regulowaniu poziomu cholesterolu oraz korzystnie oddziaływać na odporność.
Kompleksowa suplementacja – dlaczego warto?
Zaprezentowane połączenie naturalnych składników pozwala na osiągnięcie organizmowi wielowymiarowego wsparcia Synergia działania poszczególnych komponentów i optymalnie dobrane dawki zapewniają odpowiednie oddziaływanie na metabolizm. Jeżeli nie chcesz sięgać po kilka preparatów, to warto przemyśleć kompleksowe rozwiązanie. Jeden preparat pozwoli na szybkie i wygodne wzbogacenie codziennej diety w kilka składników aktywnych, które zostały dobrane we właściwej proporcji i pochodzą z pewnych źródeł. Na dodatek w rozsądnej cenie i wygodnej formie tabletek.
Jakie są przeciwwskazania?
Wszystkie komponenty wchodzące w skład suplementu marki Laventi pochodzą z wysokiej jakości surowców, które zostały mikrobiologicznie sprawdzone pod kątem czystości i ryzyka potencjalnego zanieczyszczenia. Ponadto każdy ze składników został wykorzystany w formie naturalnego ekstraktu. Głównym przeciwwskazaniem do stosowania preparatu jest obecna i potwierdzona alergia na ostropest plamisty, karczoch, acerolę lub piperynę.
Jak stosować?
Optymalna zawartość poszczególnych składników sprawiła, że firma Laventi skoncentrowała wszystkie komponenty do formy niewielkiej tabletki. Producent poleca stosowanie 1 tabletki w ciągu dnia, najlepiej podczas posiłku i popijając obfitą ilością wody. Warto pamiętać, że przekraczanie dziennej ilości do spożycia jest niewskazane. Produkt stanowi uzupełnienie diety, a nie jej zamiennik. Ostropest plamisty, karczoch, acerola i piperyna – gdzie kupić i jaka cena?
Decydując się na zakup suplementu zawierającego w składzie powyższe komponenty najlepiej wybrać sklep internetowy firmy Laventi. Dzięki temu bez najmniejszego problemu można zamówić preparat, który zostanie w zaledwie kilka dni dostarczony i to bez wychodzenia z domu! Produkt Ostropest plamisty, karczoch, acerola i piperyna jest dostępny w opakowaniu zawierającym 120 tabletek, co odpowiada 120 sugerowanym porcjom produktu. Koszt jego zakupu to X zł.
Leave a reply Cancel reply