Acerola ▷ Poznaj opinie, właściwości, dawkowanie i działanie

Acerola ▷ Poznaj opinie, właściwości, dawkowanie i działanie

Acerola i jej korzyści dla naszego zdrowia

Matka natura stanowi prawdziwą skarbnicę naturalnych suplementów diety. Jednym z takowych jest acerola – roślina o niezwykle dobroczynnych właściwościach dla zdrowia człowieka. W niniejszym tekście postaramy się nieco przybliżyć jej zastosowanie oraz pokazać korzyści, które możemy uzyskać na drodze regularnej suplementacji aceroli.

Acerola – co to jest?

Acerola to kolejna roślina zawierająca w swoim składzie ogrom składników odżywczych dla naszej codziennej diety. Sama acerola to krzew, zwykle o wysokości od 2 do 3 metrów, który naturalnie występuje w Amazonii, Azji, Teksasie i Meksyku czy Karaibach. Często można ją spotkać pod innymi nazwami: wiśnia z Barbadoss, wiśnia zachodnich Indian, malpiaga lub nadwgazdka granatolistna. Z kolei owoce aceroli charakteryzuje czerwona barwa, niewielki rozmiar, lekko spłaszczony kształt, a przede wszystkim niezwykle soczysty i niesamowicie kwaśny miąższ. W przypadku braku świeżych i naturalnych owoców istnieje szansa na czerpanie z niej korzyści w formie suplementów diety, które na obecnym rynku są dostępne w dwóch formach: proszku oraz łatwych do połknięcia tabletek.

Acerola – właściwości i źródło witaminy C

Acerola - opinie, właściwości, dawkowanie i działanieCytryny, pomarańcze, czarna porzeczka – te trzy owoce są zazwyczaj wymieniane, jako najpopularniejsze i najbardziej wartościowe źródła witaminy C, która jak powszechnie wiadomo, stanowi fundament dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego w organizmie człowieka. Okazuje się jednak, że acerola w tej kategorii bije swoich konkurentów na głowę i słusznie jest określana mianem „królowej zdrowej odporności”. Na 100 g świeżych i surowych owoców aceroli przypada od 1000 do nawet 4500 mg kwasu askorbinowego (tj. witaminy C), podczas gdy wspomniana czarna odmiana porzeczki może pochwalić się ilością od 150 do 300 mg. Rola witaminy C dla zdrowia jest niesamowicie istotna. Związek ten stanowi prawdziwy fundament dla naszej odporności (jednakowo u dorosłych i dla dzieci) poprzez ochronę przed wszelkiego rodzaju infekcjami.

Kwas askorbinowy to także niezwykle silny antyoksydant, substancja pozwalająca na skuteczną ochronę naszego ustroju przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za niekorzystne reakcje utleniania. Duża ilość wolnych rodników sprzyja stresowi oksydacyjnemu, który przyczynia się do nasilenia procesu starzenia się organizmu, a także zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób m.in. nowotworów, problemów o charakterze sercowo-naczyniowym, zmian dermalnych czy problemów dotyczących bezpośrednio naszego metabolizmu (np. otyłość).

Warto też wspomnieć, że dieta bogata w antyoksydanty jest polecana osobom w trakcie odchudzania i to nie tylko z uwagi na udział w procesach oczyszczających. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, białka będącego fundamentalnym związkiem dla mocnej i wytrzymałej tkanki łącznej. To właśnie kolagen odpowiada za wytrzymałość i odporność stawów, elastyczność skóry czy stopień rozciągliwości więzadeł. Osoby otyłe, o naprawdę dużej masie ciała muszą pamiętać, że ich kończyny dolne są narażone na dodatkowe obciążenia. Kwas askorbinowy sprzyja też lepszemu gojeniu ran, zapobieganiu krwawieniu z dziąseł, czy wzmocnieniu szkliwa zębów. Dlatego najlepszym sposobem będzie naturalne wsparcie dla produkcji nowych cząsteczek kolagenowych, co można uzyskać poprzez suplementację dużymi dawkami witaminy C znajdującymi się w owocach aceroli.

Acerola to jednak nie tylko witamina C. Miąższ wiśni z Barbados zawiera też szereg innych i równie korzystnych składników, które okażą się niezwykle cenne dla organizmu. Wśród nich należy wymienić witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2 oraz niacyna – B3) o bardzo dobrych właściwościach dla układu nerwowego, witaminę A wspomagającą wytrzymałość naszej skóry oraz kondycję narządu wzroku, liczne minerały (fosfor, wapń, żelazo), a także błonnik, pektyny czy bioflawonoidy. Jak można śmiało stwierdzić, niewielkie owoce aceroli mogą przyczynić się do gigantycznie pozytywnych efektów.

Acerola – działanie i zastosowanie

Wprowadzenie aceroli do codziennej diety to idealne rozwiązanie dla uzupełnienia dziennej dawki witaminy C. Witaminy występujące w roślinach wykazują bardzo dobrą przyswajalność przez organizm człowieka, co podyktowane jest dużą ilością soli mineralnych, które wspomagają ich transport. Ponadto, decydując się na acerolę, dostarczamy szeregu innych składników odżywczych, równie niezbędnych dla zdrowego i prawidłowego funkcjonowania całego ustroju.

Osoby mające problem z zakupem świeżych owoców mogą zdecydować się na suplementy diety oferowane w formie proszku lub tabletek, które stanowią proste i wygodne źródło niezbędnego kwasu askorbinowego. Najlepszym wyborem okażą się preparaty z prostym i jednoznacznym składem. Brak chemicznych i pozornie potrzebnych dodatków świadczy o wysokiej jakości producenta, którego celem jest dostarczenie klientom optymalnych dawek niezbędnych składników, pozwalając na uzyskanie maksymalnych korzyści na drodze ich stosowania.

Acerola – przeciwwskazania

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania aceroli? Okazuje się, że nie każda osoba może sobie pozwolić na jej użycie w diecie. Są to osoby, których dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nadmierna ilość kwasu askorbinowego może okazać się niekorzystna dla zdrowia. Stosowanie zbyt dużych dawek witaminy C może powodować m.in. biegunki, nudności, problemy ze strony przewodu pokarmowego czy wysypki skórne. Warto też wspomnieć, że przyjmując suplementy diety, istnieje szansa na pojawienie się reakcji alergicznych, jako następstwo uczulenia na składniki zawarte w ich składzie. Dlatego też warto decydować się na preparaty, które bazują tylko na naturalnych i bezpiecznych komponentach, bez zbędnych dodatków czy wypełniaczy.

Acerola – gdzie kupić?

Owoce aceroli odznaczają się dużą delikatnością struktury własnego miąższu. W związku z tym ich długi transport i przechowywanie zwiększa ryzyko ich uszkodzenia. Oprócz tego świeże owoce aceroli są niedostępne w Polsce. Najlepszym rozwiązaniem jest ich wykorzystanie do przetworzenia na sok lub koncentrat. One odznaczają się niezwykle kwaśnym smakiem, co często może okazać się dla niektórych osób zbyt dużym wyzwaniem do ich spożycia, a co za tym idzie, uniemożliwić czerpanie z nich korzyści. Zatem gdzie kupić acerolę? Firma Laventi wyszła naprzeciw aktualnym oczekiwaniom rynku i postanowiła wykorzystać dobroczynne właściwości aceroli do przygotowania preparatów w formie proszku lub tabletek.

Acerola w proszku 300g
Acerola w tabletkach - 150szt

Acerola - dawkowanie i cena

Acerola w proszku to koszt około 60 zł za opakowanie o gramaturze 300 g. Ich stosowanie okazuje się banalnie proste – w zależności od zapotrzebowania i sposobu odżywiania zaleca się przyjmowanie dawki w ilości ½ lub ¼ miarki, która jest dołączona do opakowania. Odmierzoną porcję należy rozpuścić w wodzie lub ulubionym soku albo dodać do jednego z posiłków.

Acerola w tabletkach kosztuje w granicach 30 zł za 150 kapsułek. To rozwiązanie idealne dla osób, które pragną wygodnego i podręcznego sposobu na suplementację. W tym przypadku zaleca się stosowanie od 1 do 3 tabletek na dzień. Każdą porcję należy popić dużą ilością wody. W każdej ze wspomnianych form nie należy przekraczać dziennej dawki, która została określona przez producenta na opakowaniu produktu.

Należy pamiętać, że suplementy diety stanowią jedynie dodatek do zbilansowanego i pełnowartościowego odżywiania. Nie mogą być traktowane jako zamienniki posiłków, a jedynie ich uzupełnienie.

____________________

1. Prakash A., Baskaran R., Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers, „Journal of food science and technology” 2018, 55(9):3373-3384.
2. Nunes Rda S. et al. Antigenotoxicity and antioxidation activity of Acerola fruit (Malpighia glabra L.) at two stages ripeness, „Plant Foods Human Nutrition” 2011, 66(2):129-135.
3. Uchida E., et al. Absorption and excretion of ascorbic acid alone and in acerola (Malpighia emarginata) juice: comparison in healthy Japanese subjects, „Biological & pharmaceutical bulletin” 2011, 34(11):1744-1747.
4. Mezadri T., et al. The acerola fruit: composition, productive characteristics and economi importance, „Archivos latinoamericanos de nutricion” 2006, 56(2):101-109.

1 Komentarze

  • Avatar
    Kinga lut 18, 2019

    O tak! Acerola ma zbawienne działanie na nasz organizm - używam od lat i nie zamienię na nic innego. Ciekawy artykuł, dowiedziałam się o niej jeszcze więcej i teraz będę zażywać jeszcze chętniej ;)

Leave a reply